Taco. Kjøttdeig stekt sammen med en kryddermiks fra Rimi, servert med diverse grønnsaker. Det er det jeg ser folk kjøper hele tiden. Og uten unntak det jeg har blitt servert hos andre. Fysj hvor vondt det smaker. Santa Maria lager mye fint tilbehør til taco, men det er én ting de ikke kan lage – selve tacogryten.
Her er min oppskrift på en ordentlig tacomiddag. Litt arrogant, men uten å overdrive, det er verdens beste taco!
Visste du at denne bloggen er inaktiv? Min nye blogg finner du på andershusa.com
Ingredienser
NB! Det er to ting som er helt avgjørende for denne retten. Krydder og koketid. Slurver du med en av disse, får du et suboptimalt resultat.
Kjøtt:
Jeg pleier bruke karbonadedeig. Du kan eventuelt bruke kjøttdeig som er billigere, men det er også mindre sunt og ikke fullt så smakfullt. Jeg anbefaler ikke kyllingkjøttdeig. Har prøvd det én gang. Var ingen suksess i mine øyne, men kan hende andre liker det. Hvis du vil bruke kylling tipper jeg kyllingfileter eller helgrillet kylling kan være ganske godt. Jeg har heller aldri prøvd biffkjøtt, men ser for meg at det kan være bra. Retten blir dog en helt annen uten karbonade-/kjøttdeig.
Beregn 1 pakke karbonadedeig for 4 personer. Jeg tar utgangspunkt i én pakke for resten av ingrediensene. Med 2 pakker bør mengde grønnsaker og krydder ganges med cirka 1.5.
Grønnsaker:
2-3 fedd hvitløk
1-2 rød chili
2-3 løk (2 store eller 3 små)
1-2 paprika (1 stor eller 2 små)
8-10 tomater (eller 2 bokser hermetiske tomater)
1 boks røde bønner (Kidney Beans)
Krydder:
2-3 spiseskjeer Chilipowder Mexikansk (Hindu)
1 teskje malt nellik
1/2 teskje malt kanel (kan byttes ut med kummin for en litt annen smak)
1/2 teskje salt og pepper
Mexikansk chilipulver fra Hindu er det viktigste krydderet. Dette er en kryddermiks. Chilipulver fra andre produsenter vil ikke ha samme ingredienser, og dermed ikke samme smak. Jeg har prøvd mange forskjellige, denne er unik. Det kan være vanskelig å få tak i merket Hindu, men jeg vet i alle fall at Kiwi og Bunnpris har det.
Tilberedning
Du trenger en stor jern- eller teflongryte. De fleste stekepanner vil være for små. Begynn med å finhakke hvitløk og chili. Hell litt olje i gryten og stek dette på svak varme. Det er viktig at varmen er svak slik at hvitløken ikke svis. Hakk opp løken imens. Den trenger ikke finhakkes, tynne strimler er nok. Ha oppi løken og la den få tid i gryten alene, så den blir myk. Ha deretter oppi grovhakket paprika. Del opp tomatene i 8-12 biter og ha i gryten. Karbonadedeigen bør enten stekes før alt annet, og tas ut av gryten, eller stekes i en egen panne ved siden. Ha den i gryten når tomatene begynner å bli myke. Tilsett alle krydder og rør godt om. Dersom tomatene ikke gir nok væske, tilsett litt vann.
Det er veldig viktig at gryten får stå å småkoke lenge. Dette er helt avgjørende for smaken. Dersom du har dårlig tid og tar gryten av etter 30 minutter vil den bare smake sterkt vann. Jeg vil anbefale minimum 2 timers koketid. Aller helst bør du lage retten dagen i forveien, da får smakene virkelig sette seg. Hvis det fortsatt er mye væske i retten etter 2 timer, kan du tilsette litt jevning, f.eks. Maisenna-mel.
Tilbehør
Server i hvetetortilla (eller tacoskjell for de tøysefolkene som foretrekker det). Jeg laget hvetetortilla selv en periode, men det blir litt mye ork. Santa Maria eller Old el Paso sine er ganske bra. Santa Maria blir litt mer crunchy, mens Old el Paso er litt mykere. Jeg liker begge, og pleier å variere.
Tilbehøret kan være alt mulig. Her er noen forslag:
- Salat / agurk / tomat / rødløk / ananas.
- Mais. Anbefaler Green Giant, som er mye bedre enn de fleste andre merker.
- Lett- eller seterrømme. For et sunnere alternativ, bruk mager kesam (1% fett). Rømme balanserer den sterke smaken på en fin måte.
- Salsa. Relativt sunn dressing, da det i hovedsak består av grønnsaker.
- Jalapeños. En grei måte å lage retten litt hottere. Ikke alle liker sterk mat, derfor kan man redusere antall chili i selve gryten og heller servere jalapeños til de som vil ha det.
- Guacamole. Hjemmelaget er 10x bedre enn den man får i butikk. Kan ikke sammenliknes.
- Nachos chips.
- Tynne potetbåter stekt i ovn.
- Bønnestuing. Veldig lett å lage. Kjøp en boks bønner og kok opp i den væsken bønnene ligger i, inntil du har en stuing. Anbefaler merket Simply Wonderful (S&W), som har mange forskjellige bønneblandinger. Kan være greit å kutte ut bønnene i selve retten dersom du skal ha dette som tilbehør.
Skriv gjerne en kommentarer dersom du forsøker denne oppskriften, eller om du har andre gode tips til tacomiddag.
Rett inn i delicious =) Tester lag dagen før-trikset neste gang hurven ønsker seg taco til middag!
LikeLike
Det trikset er absolutt å anbefale! Gi lyd hva du/dere syns 🙂
LikeLike
Det er en skam å kjøpe taco krydder, men jeg har en litt annen oppskrift på min mix.. Holder for en halv kilo kjøttdeig:
1 ss chili pulver (norsk variant ikke den fra innvandrerbutikken)
1/4 ts hvitløkspulver
1/4 ts Løkpulver
1/4 ts knuste chili flak(fra incandrerbutikken) eventuelt kajenne pepper
1/4 ts tørket oregano
1/2 ts paprika
1 1/2 ts “ground cumin” pulver.. (spisskummen) fåes på innvandrerbutikker
1 ts salt
1 ts sort pepper
Med det får man en mix som nærmer seg den kryddermixen man får i butikken. Om man liker krydret kjøttdeig i taco. Og er litt kjappere å lage om man har det travelt enn din oppskrift.
LikeLike
Godt å se at andre lager egne kryddermiks!
Mexikansk chilipulver fra Hindu inneholder kummin og oregano, så ser ut som vi bruker ganske like krydderblandinger. Anbefaler å prøve nellik og kanel også.
Jeg liker godt knuste chiliflak, men jeg pleier ikke bruke det når jeg lager mat til andre, på grunn av chilifrøene som gjør maten veldig sterk.
Hovedforskjellen på våres er nok som du sier tiden det tar å lage. Grønnsaksblandingen trenger lenger tid for krydderne å sette seg.
LikeLike
syntest begge oppskrifter er en skam jeg, jeg har vært i Mexico og de hadde intet mindre en 20 chilier i retten sin at nordmenn skal ødelegge tradisjonelle retter fra andre land med sine liksom sterke retter er tull, og forresten nesten ALL chili i norske butikker er sterk paprika og ikke chili, burde være ulovelig markedsføring, finnes masse sider som selger ekte chili
LikeLike
Du får dra til København og teste Hija de Sanchez. Hvis ikke det er godt nok for deg er det nok kun hjemlandet som kan levere 🙂
LikeLike
så veldig godt ut! men det som jeg synes er så fint med taco, er at det går så fort. skal jeg begynne å lage fra bunnen av, vil det jo ta evigheter… 😦
men skal prøves en dag!
LikeLike
Det er sant, men dersom du først lager denne retten kan du lage en del og (i alle fall for 2 personer) ha den i flere dager. Du kan også fryse den ned og varme opp senere uten problemer.
Prøv den en gang. Kan bli vanskelig å gå tilbake til “posetaco” etterpå dog 🙂
LikeLike
Ingen ost?
LikeLike
Som tilbehør? Det må du gjerne bruke. Glemte å ta det med i min liste 🙂
LikeLike
Seff, ikke oppi gryta nei, men essensielt som topping om du spør meg 😀
LikeLike
Mmmmm. Ser virkelig deilig ut! Min sekretær fikk i L.A. en ekte meksikansk taco en gang, det var noe helt annet enn det vi kaller taco i Norge, men faktisk ikke like godt…, lefsen ble frityrstekt, og kjøttet var trevlete sosekjøtt, og null grønnsaker/salater
Men det var en opplevelse!
Du skriver at guacamolen må være hjemmelaget. Jeg er helt enig! Her er oppskrift: http://matmedmonkis.blogspot.com/2009/11/guacamole.html
LikeLike
Jeg har aldri smakt meksikansk taco, men er klar over at det er noe helt annet. Håper å reise til Mexico en dag. Om taco ikke er så godt der så har de uansett mange spennende varianter av fajitas og burritos, og ikke minst chilisauser. Hvis lefsene ble frityrstekt så er det vel Chimichanga? De skal i alle fall være frityrstekt.
Jeg har til gode å spise en eneste god mexicansk rett på restaurant. Har vært på ulike steder både i Europa og USA, men aldri på en ekte mexicansk restaurant tydeligvis.
LikeLike
Skal prøve denne oppskriften i morgen (fredag). Håper den blir suksess! Av Mexicanske resturanter kan jeg anbefale Grønn Pepper i Fjordgata i Trondheim.
LikeLike
@Haakon
Så bra, fortell meg gjerne hva du synes etterpå. Husk å koke lenge 🙂
Takk for restauranttips. Skal definitivt sjekke det ut om jeg er i Trondheim noen gang.
LikeLike
Lagde den dobbelt opp, og kokte i godt og vel to timer. Bommet selvsagt med helnellik i stedet for malt. Måtte knuse den selv med noen random kjøkkenredskaper. Brukte bare en halv t-skjei, men det ble fortsatt litt mye nelliksmak. Så var jeg så stressa at det ble tomatbønner i stedet for kidney beans. Bummer nr2, men skippa bare bønnene helet.
Ellers var den god, og ble great success!
LikeLike
Amigos – en restaurant i Kristiansand by fikk jeg servert utrolig god tacos en gang. Det er nok den beste tacosen jeg har smakt, med utrolig masse godt tilbehør. Var nok veldig hjemmelaget ja.
Gleder meg kjempemasse til å lage din oppskrift imorgen her hjemme 🙂 !!! Takk for fin og “enkel” oppskrift!
LikeLike
njaa, de kalte det taco i alle fall… Mat-tur til Mexico (og en rekke andre steder som er for mange å ramse opp) hadde vært noe!
LikeLike
Takk for oppskriften for øvrig! 🙂
LikeLike
Jeg vurderer å prøve denne oppskriften i kveld (for å spise den i morra). Men jeg lurer på en ting, hvor har du fått den fra? Du har vel ikke funnet opp hjulet selv her..?
LikeLike
Det er en videreutvikling av noe tanta mi laget en gang. Hvor hun fikk det fra vet jeg ikke.
LikeLike
Hei Anders, takk for en fantastisk oppskrift, skal ha 5 venninner på besøk (forening, whatever:p) i dag og selv om jeg foretrekker vanlig lett taco så ville jeg for en gangs skyld lage noe skikkelig! Håper det går bra 🙂
LikeLike
Hyggelig at du vil bruke oppskriften min. Skriv gjerne hvordan det gikk. Lykke til 🙂
LikeLike
Denne måten å lage taco på er mildt sagt en god del bedre enn pose opplegget man hiver sammen i løpet av 15min. Tar lenger tid, men er vært det. Veldig god oppskrift du har her. Spiser den nå 😀
LikeLike
Veldig hyggelig å høre! 🙂
LikeLike
Takk for tipset! Skal ha jentelag i morgen og vil definitivt prøve ut oppskriften din i dag…oppvarming til juleferie i Mexico!
LikeLike
Så bra, håper det faller i smak. Legg gjerne igjen en kommentar om det ble vellykket 🙂
LikeLike
Oooh, dette var noe annet enn pappmaten på den lokale sjappa. Takker for oppskriften.
LikeLike
Anbefaler for øvrig denne boken om Taco: http://www.haugenbok.no/katverk.cfm?kpr=3_5_2-17_194&cid=202528
LikeLike
Jeg har også pleid å lage noe som likner på dette, men jeg kaller det ikke taco, men chiligryte, evt. chili con carne. Den er god uansett!
LikeLike
Mmmmmmm. Yammi, yammi, yammi.
LikeLike
Pingback: Taco alà Olzen.. « Odd's blog
Skal lage egen kryddermiks til Tacokvelden her hjemme. Takk for tips! Bordet bugner over når vi skal ha taco. 7 stykker med sine favoritter. : ost, ananas, mild og hot chillisaus, avocadopure eller guacamole, eplebiter, rucola, isberg, skjell, grov og fin lefse, paprika, mais, tomat, rømme, og bananbiter( det går det mest av). Vi spiser så vi triller av stolene 😉
LikeLike
Hei Anders, utfordrer deg gjerne på den uttalelsen. Min favoritt er mer pulled pork og har samme premisser om fra 3 timer til dagen før.
Kjøp deg en pakke nakkekotteletter. Finn frem morteren og lag en rub av hel kumin, hel salt, hel pepper, røkt paprika (søt spansk type) og en-til-to chipotle chillies! Gni kjørte godt inn.
Legg kjøttet i gryta og legg på godt med hvitløk og koriander, eg god dasj god olivenolje. Kutt opp en stor appelsin og dekk kjøttet med denne. På med lokket. Ovnen på 150 grader i ca 3 timer. La det stå litt på benken. Fjern hvitløk, koriander og appelsin før du bruker to gaffeler og trekker kjøttet fra hverandre til du har fine strimler. Fjern ben og pass på at alt godstoffet i bunnen av gryta blir gjevnt fordelt i kjøttet.
Lag hjemmelagd salsa med rikelig av koriander og chilli etter smak. Lag guaccamole (fun fact for de som ikke visste det; lar du stenen til avokadoen ligge i skålen til guaccamolen, holder fargen og konsistensen seg i dagevis!)
Prøv de nye ferske tacolefsene som blant annet spar har. Laget med potet og har konsistensen en mer autentisk lefse har.
Taco blir aldri det samme!
LikeLike
Takk for at du delte din oppskrift 🙂
Denne bloggposten begynner å bli eldgammel, og nå lager jeg ikke ofte med kjøttdeig lenger. Går som regel i langtidskokt okse eller svin.
LikeLike
Hehe, så ikke den var fra 2009;) tenkte det var litt oldschool. Uansett, skulle ønske jeg var på serveringen deres i dag. Så knall ut! Skal til Oslo på tirsdag og onsdag, just missed it!
LikeLike
Too bad! Hadde vært en bra overraskelse å møte deg i lokalet der, haha.
LikeLike