Ekte hjemmelaget pizza med tynn sprø bunn

Det er like mange variasjoner av hjemmelaget pizza som det er hjem. Dette er min versjon – en italiensk-aktig versjon med tynn, sprø bunn. Her lages alt fra scratch. Det burde strengt tatt ikke være lov å kalle det hjemmelaget pizza hvis man bruker noen form for ferdigpakker. Når du lager alt selv blir det mye morsommere, og du kan eksperimentere med ingredienser og fremgangsmåter og lage dine egne varianter.

Slik ser det ferdige resultatet ut. Oppskrift under.

Visste du at denne bloggen er inaktiv? Min nye blogg finner du på andershusa.com

Pizzadeig:

Nok til 2 bunner, 3-4 personer.

6 dl hvetemel

2,5 dl vann

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1 pose tørrgjær

Start alltid med det våte. Bruk varmt vann (37 grader) og ha i oljen. Bland ut halvparten av melet med resten av de tørre ingrediensene og bland dette med vannet og oljen. Spe med mer mel mens du rører om, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Deigen må ikke bli tørr eller hard.

Kjøkkenmaskin gjør jobben lettere.

Bruk kjøkkenmaskin til å elte deigen hvis du har. Uten kjøkkenmaskin kreves det en god del knaing. Knaingen er essensiell for å få en sprø og tynn pizzabunn. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en deig bør knas, men cirka 15 minutter er som regel tilstrekkelig. Deigen skal være jevn, myk og elastisk. Sticky to the touch.

Ferdig eltet. Klar for heving.

Etter eltingen er det klar for heving. Cirka 2 timer hevetid på et romtemperert sted er minimum. Alternativt kan du lage deigen kvelden før eller tidlig på dagen, og langtidsheve til kvelden når den skal brukes. Da bør du bruke mindre mel slik at deigen er mer klissete. Lang hevetid kan veie opp for mindre elting, men du bør alltid kna deigen litt og la den heve igjen en halv time før bruk.

Som regel lager jeg dobbel oppskrift, og da deler jeg deigen i fire emner som jeg knar og skjevler ut. Det er alltid greit å lage litt ekstra bunner når du først bruker tid på knaing og heving. Pizzabunnene er superenkle å fryse etter at de er forstekte. Pizzadeig kan også oppbevares i kjøleskap noen dager.

Når deigen er skjevlet ut stikker jeg små hull i den med en gaffel. Dette er viktig for at det ikke skal komme bobler i deigen når den forstekes. Bobler i deigen er ikke bra, av minst to grunner. For det første blir deigen ujevn, som gjør det vanskelig å legge fyllet oppå. For det andre fører luftlommene til at deigen deles i to lag, noe som gjør at sausen gjerne trenger igjennom det ene laget og gjør bunnen bløt og vassen i stedet for sprø.

Steinplaten blir fort skitten, og er vanskelig å få helt ren. Den skal ikke vaskes med såpe. Kun varmt vann.

En slik steinplate kan kjøpes på Jernia eller liknende butikker for et par hundrelapper. Jeg fikk i tillegg en hendig pizzaspade i tre med på kjøpet av min. Forvarm ovnen til 275 grader, med steinplaten inni. Legg deigen direkte på steinplaten og stek i cirka 2-3 minutter. Steketiden er forskjellig fra ovn til ovn, så pass på at bunnen ikke blir brent. Husk at den skal inni en gang til senere. Når du begynner å se antydninger til en gyllen farge kan du ta den ut.

Legg de forstekte bunnene på en stekeplate eller rist.

Da er bunnen klar for toppingen, og viktigst av alt er pizzasausen. Sausen kan gjerne lages mens deigen hever, og her gjelder “jo lengre jo bedre”-prinsippet. Jo lengre sausen får koke, jo mere får smakene satt seg og dess bedre blir resultatet. Et tips er å lage dobbel eller trippel oppskrift av sausen. Da har du pizzasaus til flere dager i uken, som også kan brukes som basis i andre retter, f.eks. Spaghetti Bolognese.

Pizzasaus:

Nok til 2 pizzaer.

10 tomater (eller 2 bokser hermetiske tomater)

1 liten løk

3 fedd hvitløk

1 chili uten frø (eller 1 ts chilipulver)

1 ss tomatpuré

2 ss basilikum

1 ts oregano

1 ss sukker

Saft av en halv sitron

Salt og pepper

Surr løk og hvitløk i litt olivenolje. Ikke bruk for høy temperatur, hvis det svir seg får du en vond smak. Ha i tomatene, og resten av ingrediensene. Mot slutten har du i sitronsaft og smaker til med salt og pepper.

Fyll:

Valgfritt!

Men her er noen forslag:

Kjøttdeig, Chorizo-pølse, buffalo mozarella, cheddar og rødløk. Server med fersk basilikum.

Kylling, ananas, vårløk, buffalo mozzarella og cashewnøtter. Server med lime.

Smør saus på bunnen, legg på ost og deretter resten av ingrediensene. Ikke ha osten på toppen, da ødelegger du alt det gode fyllet under. Stek på 225 grader til den ser ferdig ut.

Buon Appetito!

PS: Lyst å lage ekte italiensk pizza i en vedfyrt pizzaovn? En kompis av meg selger vedfyrt pizzaovn fra Gruue som steker en pizza på under 90 sekunder. Få inntil 20% på din første bestilling, med rabattkoden: andershusa

42 thoughts on “Ekte hjemmelaget pizza med tynn sprø bunn

  1. Hei, var ikke klar over at man fikk kjøpt sånn steinplate på Jernia! Takk for tipset! Pizzaen så skamgod ut, og så også litt ut som den jeg hadde i helga 😀

    Like

  2. Bruker du en liknende oppskrift? Nå skal jeg teste denne oppskriften på pizzabunn fra hobbykokken: http://hobbykokken.no/2009/09/01/pizzabunn-for-viderekomne/

    Vær forøvrig veldig obs på hvis du kjøper slik steinplate å ikke vaske den med såpe. Den skal kun skylles i varmt vann. Trespaden som følger med kan vaskes, men ikke i maskin, det tåler ikke treet. Det er ikke alle Jernia som har den, men jeg vet i alle fall at den i Torggata i Oslo har.

    Like

    • Joda, det blir pizza uten steinplate, men den blir hakket bedre med. Anbefaler uansett å forsteke bunnen som beskrevet, da med et forvarmet stekebrett som du drysser litt mel på.

      Like

  3. Lage denne i går, og DÆVEN dette var noe annet enn det tullet jeg har laget før, pizzabunnen var perfekt og tomatsausen var himmelsk. Jeg toppet det med kjøttboller, skinke, mozzarella, soltørkede tomater og løk og stekte det i steinplate.

    Like

  4. Veldig inspirerende oppskrift. Har brukt denne mange ganger nå og er utrolig fornøyd med hvordan pizzabunnen blir. Takker så mye for dette 😀

    Like

    • Den blir bedre jo lenger den koker, og aller best dagen etterpå. Da får smakene virkelig satt seg. Men det viktigste er at den får kokt litt inn så den ikke er så rennende, hvis ikke kan deigen fort bli litt bløt. En times tid hvis du har hastverk holder nok, men lager du sausen rett etter at deigen er satt til heving så kan den jo få noen timer på plata hvertfall.

      Like

    • Hvetemel er nokså must i pizzadeig. Aller helst enda finere hvetmel enn vanlig, type tipo 0 eller tipo 00. Grovmel vil nok være langt vanskeligere å få sprø og luftig.

      Like

  5. Hei,

    Fin pizzablogg!
    Et par spørsmål, etter forsteking på steinplate, steker du pizzaen på vanlig stekebrett etterpå eller legger du pizzaen tilbake på steinplate etter at du har hatt på topping for resten av stekingen? Fersk gjær er vel bedre enn tørrgjær?

    CP

    Like

  6. eneste som er galt med denne Pizzaen er at oppskriften er supplert av en Mac fanboy 😉

    Er på min 4 runde på denne nå, dette var noe annet enn de “hjemmelagde” pizzaene jeg har klart før.

    Takk Anders!

    Like

  7. Hei Anders!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

    Like

    • Hei Elin,

      Det var interessant at du skrev til meg akkurat i dag, med tanke på at jeg oppdaterte bloggen senest i går med planer om å gjenoppta matbloggingen som har hatt noen års pause 🙂

      Jeg skal sjekke ut alleoppskrifter.no og vurdere det. Takk!

      Mvh
      Anders

      Like

  8. Har i evigheter lett etter den perfekte pizzabunn-oppskriften, og her fant jeg den! 😀
    Man får også kjøpt en stenplate på Clas Ohlson. Jeg har ikke fått tak i en før nå, så derfor har jeg lagd pizzabunnen din to ganger, uten stenplate. Et tips hvis man ikke har den, er å sette et vanlig stekebrett inn i ovnen, skru på ovnen på full guffe, og la den stå i ca 15 min etter at ovnen er klar til bruk. Stekeplata blir veldig varm, og funker på tilsvarende samme måte som en pizzastein.

    Like

    • Ja, stemmer, jeg har kjøpt min siste stenplate på Clas Ohlson også (det hender jo dessverre iblant at de sprekker). Bra tips for de som ikke har plate! (dog er det så billig på Clasern at nå er det ingen unnskyldning lenger 😉

      Like

  9. Fin og nøyaktig oppskrift, skal prøve den i nærmeste framtid! Men har du prøvd samme oppskriften med pyrolyseovn? Jeg har lest en del om dette nå, og det som blir sagt om hvordan man får den beste pizzaen handler hovedsakelig om varmen og deigen. Har nettopp sagd av sikkerhetslåsen på ovnen min, som da skal klare 500 gr C. Med din oppskrift blir det forhåpentligvis suksess! Da legger jeg fyllet rett på bunnen uten å forvarme i hvert fall. Har prøvd en del pizzasteking i ordentlig steinovn, og pyrolyse med stein er det nærmeste man kommer:)

    Like

    • Det har jeg ikke prøvd! Har ikke pyrolyseovn (foreløpig). Steker man den altså på pyreloseprogrammet? Kan se for meg at så høy temperatur gjør underverker, ja. Fyll rett på bunnen er ideelt om man har pizzaspade til å få den inn i ovnen med. Gjør dette selv, og har blant annet testet på grillen som er noe varmere. Blir topp!

      Like

  10. Hei.
    Jeg prøvde denne oppskriften i dag, men gjorde noe feil. Det ble veldig mye bobler i bunnen, første bunn så ut som et nan-brød!! Jeg brukte pizza stein som hadde stått i ovnen den tiden det tok for ovnen å komme opp i 250°C (som jeg stekte bunnen på). Jeg stakk hull i bunnen. Ble de kjevlet for tykt??

    Like

    • Hvis du følger med deigen når den steker, og den begynner å blåse seg opp for mye så kan du stikke hull på luftlommen inne i ovnen før den blir for stor. Deigen har en tendens til å bli litt soggy der det blir for store luftbobler. Mer intensiv gaffelstikking kan også gjøre susen, som Anne foreslår. Jeg bruker ikke varmluft.

      Like

      • Det ble bedre med mer intensiv gaffelstikking, passet på å stikke godt igjennom deigen. Kjempeoppskrift. Skal servere den til bursdag i kveld.

        Like

  11. Tusen takk for GOD oppskrift 🙂
    Er godt for oss at det finnes slike matglade som du 🙂

    Jeg har brukt denne oppskriften til calzone 🙂 Mmmmm….. Det MÅ du prøve en gang 🙂 Jeg tok bare litt mere tomatpuré i for å gjøre sausen tykkere 😉 Pluss at sausen sto å små puttret i ca 2 timer. Mmm 🙂

    Like

  12. Heisann! Nå er det vel ett års tid siden jeg fant denne oppskrifta, og jeg har ikke googla ‘tynn pizzabunn’ etter det 😉 Veldig fin deig å jobbe med enten den heves kort eller lenge, og kjempegod! Nå har jeg akkurat putta 8 forstekte bunner (to doble deiger) i fryseren 🙂 Steinplate vurderes, men syns faktisk det funker bra med oppvarma stekebrett. Blitt veldig glad i creme fraiche-topping på også, med chili, hvitløk, krydder og urter 🙂

    Like

    • Hei Nina. Så hyggelig å høre 🙂 Jeg var tilfeldigvis tvungen til å lage uten stenplate selv i helga, og brukte oppvarma stekebrett. Enig i at det funka greit på denne oppskrifta. Jeg har ei anna oppskrift hvor jeg steker deigen rå med fyllet på, og da tror jeg steinplate betyr mer. Hvit saus er fin variasjon, ja 🙂

      Like

  13. Topp saker! Har brukt steinplate ei stund, men tipset om hull i deigen funka! Eg pleier å koke opp større mengder med pizzasaus for å fryse ned, funkar supert!
    Kva trur du om å smørje på saus, legge på skinke og ost før ein frys pizzaen? Det går jo å slenge på litt ferske tomater eller mozarella når den skal steikes?

    Like

Leave a comment