Burger Bar

bilde-2

Folketeaterpassasjen, Youngstorget. Her er allerede en italiensk, en spansk, et fiskeri, et grilleri og en kaffebar – og nå også en burgerbar. Nok et sted som ønsker å bidra til diskusjonen blant Oslofolket om hvor man får byens beste burger. Lista er lagt høyt. De lekket selv bilder i sosiale medier fra prøveuka på kjøkkenet, der blant annet grillkongen Craig Whitson var på besøk.

IMG_9828

Svære stykker kjøtt grilles over glødende kull i en åpen kjøkkenløsning ut mot baren hvor man bestiller maten. Heston Blumenthal, den britiske kokken og mateksperimentøren, er inspirasjon for selve burgeren. Hans metode innebærer at man kverner kjøttet og legger kjøttstrimlene på langs. Samler det hele i en avlang pølseform og skjærer ut burgerene på tvers av dette. På det viset går alle kjøttrådene i samme retning som man tygger, og dermed flaker burgeren seg når man spiser og føles mindre kompakt. Det fungerer veldig bra.
IMG_9799
Burger Bar åpnet i midten av november, og eksperimenteringen med råvarene er tydeligvis ikke helt ferdigstilt. På åpningsdagen var de friterte potetene veldig crispy og så tynne at de krøllet seg. Den ettertraktede fløyelsmyke indre kjernen manglet derimot. En halv uke senere var potetene endret til en tykkere variant. Dessverre manglet de nå den sprø utsiden. Heston Blumenthal er også kjent for sin teknikk med “triple cooked fries”. En prosess hvor man koker potetene møre. Fryser dem. Friterer dem på svak varme. Fryser dem igjen og deretter friterer på høy varme. Dette skal sikre en myk indre og en crispy utside. Burger Bar hevder det ikke funker for potettypen deres.

IMG_9822

Det er vanskelig å besøke et nytt burgersted i Oslo uten å sammenlikne med institusjonen Illegal Burger, som av mange regnes som det beste byen kan by på av kverna oksekjøtt mellom brød. På Illegal burger stekes burgerne i en Jospergrill. En relativt liten spansk grill som sies å være den varmeste innendørs BBQ-grillen man kan få tak i. Røyken står ut av pipa til Jospergrillen non-stop og burgerne har en veldig karakteristisk grillsmak. Det som er sikkert er at de to stedene produserer ulike typer burgere, og Burger Bar minner mer om en annen utfordrer – Døgnvill Bar & Burger som er nabo med Mathallen. De har begge valgt en mer klassisk og mindre «sloppy» still en Illegal Burger.
IMG_9803
Ølutvalget til Burger Bar er noe begrenset foreløpig. Man får Ringnes og Brooklyn lager på tapp, samt flere flaskeøl fra Brooklyn Brewery og Hawaii-bryggeriet «Kona». Lager, IPA og andre ale-varianter. Lyse, men nokså smaksrike øl som passer bra til maten.

UPDATE: Etter tre besøk her har kvaliteten bare gått nedover, og det virker som eierne har gitt opp å finne en løsning på problemet med soggy og rå fries. I tillegg er burgerbrødet blitt fuktig, burgeren svidd og de gidder ikke lenger presentere det fint på tallerken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s